Hyr eller dela en båt

Av Sweboat
Vill du prova på båtlivet men känner att du inte är redo att ta steget och köpa en egen båt? Då finns alltid möjligheten att hyra båt eller gå med i en båtpool!

Fotograf: Anette Andersson
Det finns några fördelar med att hyra eller dela en båt istället för att äga en. Bland annat slipper du allt arbete kring båten, du får en tydligare kostnadsbild och slipper binda kapital. Du kan också enklare växla mellan olika båttyper och geografiska områden. En nackdel är att du ofta måste boka i god tid och inte kan vara lika flexibel som med en egen båt. Vill du använda båten mycket blir det även ibland dyrare att hyra än att äga.

Vill du hyra en båt en vecka eller längre finns det flera uthyrningsföretag att vända sig till. Sök på nätet så hittar du de största med ett brett utbud av både motor- och segelbåtar längs hela kusten. En del har båtar som enbart används till uthyrning medan andra förmedlar privatpersoners båtar. Priset varierar efter båtstorlek och tidsperiod. En lite äldre motor- eller segelbåt som är lagom för en familj kostar från cirka 6 500 kronor per vecka och uppåt. I de flesta fall krävs någon form av förkunskap för att hyra en båt via ett uthyrningsföretag.

Man kan även hyra båt direkt av en privatperson. Det är i regel lite billigare men kräver mer av den som hyr. Var noga med att båten är rätt försäkrad, att hyreskontraktet reglerar ansvarsfrågor och besiktiga båten ingående. Hyr du via ett etablerat uthyrningsföretag hjälper de till med detta och kan även erbjuda support vid eventuella problem. Är företaget medlem i Sweboat – Båtbranschens Riksförbund har de kriterier att följa vilket gör det extra tryggt för dig som hyr.

Det finns idag även flera företag som erbjuder båtpooler. De fungerar på liknande sätt som en bilpool där man tecknar ett medlemskap och sedan kan boka en båt för en dag eller flera. I vissa båtpooler betalar man en insats och i andra en månadsavgift.


Länkar till uthyrnings- och charterföretag
Bohuscharter (västkusten)
Hyrbat.se (ostkusten)

Länk till båtpooler
Delabat.se (hela Sverige)
Saltsjöns Marinpool (Stockholm)


Aktuellt promoImage
Powered and produced by Carismar Software