Skärgården runt (och en soffa för alla)

Av Josephine Blix
För Gunilla Bergman och hennes familj betyder semester skärgården runt med en riktigt bra grill och en U-soffa som rymmer alla deras vänner. Att livet på sjön skulle vara krångligt eller osäkert för en familj är en myt de inte känner igen sig i.

Fotograf: Privat

Namn: Gunilla Bergman.
Båt: Windy 9800, årsmodell 1986 med 6 bäddar.
Hemmahamn: Nockeby
Delar på båten: Gunilla med man och två döttrar.

Få saker går upp mot en spegelblank vik bland släta klippor och en brinnande sol som doppar magen i horisonten. Att ha en av världens vackraste skärgårdar utanför dörren är få förunnat. Med en allemansrätt som dessutom ger oss tillträde över allt bara måste man ge sig ut! Gunilla Bergman och hennes familj är båtbitna sjöbusar sedan länge, något de tycks ha ärvt av tidigare generationer.

– Min familj har alltid åkt ut på sjön. När jag var liten var det ofta heldagsturer där vi pilkade torsk, strömming och kobbade. När jag blev lite större skaffade mina föräldrar en båt som gick att sova kvar i. Jag älskade det. Så småningom träffade jag min man, en riktig äventyrare som också visade sig vara lite av en sjöbuse. Vår första båt tillsammans var en liten Buster. Vi kajkade skärgården runt och bodde hos kompisar i deras hus, båt eller i tält.

Idag har Gunilla och hennes man en Windy 9800, en båt som passar alldeles utmärkt för dem och deras två döttrar.

– Det är en motorbåt med mycket sällskapsutrymmen och bekvämligheter som värme, toa och kök. Den är inte "för stor", lätt att hantera och kräver inte så mycket. Vi valde motorbåt för att "kunna ta oss" om vi måste. Blir det väderomslag vill vi snabbt kunna flytta efter solen eller hitta lä i en hamn om det blåser upp. Eftersom vi kommer in på grunda vatten är det alltid lätt att hitta ställen att lägga till på. Eftersom vi ofta är flera båtar är det kul att kunna sitta tillsammans, då är vår U-soffa helt fantastisk! Med lite god vilja kan man sitta 10 personer där!

Familjens två döttrar har varit med på sjön sedan de var små. Små barn älskar att vara nära och det är man ju alltid i en båt, menar Gunilla och tillägger att det är som att bo i en koja där man som förälder inte har utrymme att stressa. Den avkopplingen känner barnen direkt.

– Det känns till och med som att det är lättare att hålla sams på sjön än hemma. När man kommer bort från allt annat och alla slappnar av blir det naturligare att leka tillsammans. Det gäller både vuxna och barn. Bristen på ordnade aktiviteter och kompisar skapar kreativitet. Med en håv och en hink kan många timmar försvinna. För mig själv är det total avslappning vilket gör att jag säger ja till nästan allt. Hemma är det ofta "jag ska bara..." men på sjön när det kommer frågor och förslag så säger jag ja. "Ska vi fika?" "Ska vi bada?" "Får vi ro lite?" "Ska vi gå iland?" "Ska vi fika igen?"

Privat
Fotograf: Privat

Familjen Bergman tillbringar större delen av sin tid i Mellanskärgården utanför Stockholm, men S:t Annas skärgård är också en stor favorit.

– Vi har en liten ö som vi alltid återvänder till när vi är där. Den ligger strax nordväst om Harstena, vi kallar den "Djävulsön" för det ser ut som den har två horn.
Att båtlivet skulle vara krångligt och osäkert för en familj med små barn är en myt Gunilla inte känner igen sig i.

– Att det är bökigt att laga mat eller att ungarna ramlar i vattnet hela tiden stämmer inte alls. Barnen fattar galoppen direkt och har de flytväst så blir de ju i värsta fall blöta. Och maten är en av de stora höjdpunkterna för alla ombord! Tricket är att laga i tid. Vi äter ofta middagarna rätt tidigt. Då njuter man av solen och hinner inte bli vrålhungriga. Till och med disken är roligare i solen!


Gunillas 5 bra att packa på båtsemestern:

- Gott att äta! Självklart mat men glöm inte mellis, fika och snacks. Allt smakar bättre på sjön så gör det gott, men lätt. Jag brukar fuska lite och ha med mig en god sås till pastan i frysen. Den dagen blir det extra lätt att laga mat.
- Man glömmer lätt att dricka tillräckligt så vi har nästan alltid med oss vätskeersättnings som Resorb.
- Satsa på en riktigt bra och smidig grill. Vi älskar att grilla fisk, kött, grönsaker, och goda folieknyten på klipporna.
- Har du barn? Ta med en håv, hink, ficklampa och lite spel. Det blir många lektimmar.
- Jag är en fryslort så för mig är mysiga sockor eller tofflor att ha inne i båten ett måste när vi sitter under kapellet om kvällen i skenet av stearinljus eller en oljelampa.Se vår inspirationsfilm om livet med motorbåt:


Aktuellt promoImage
Powered and produced by Carismar Software