Vi upptäckte båtlivet igen

Av Anna Sandgren
När familjen Nilsson-Asztely köpte motorbåt valde de båt efter användningsområde. Med tre barn i olika åldrar, fullbokade sommarveckor och ett behov av att snabbt kunna ta sig runt till favoritplatserna i skärgården, föll valet på en styrpulpetare. Numera tar de till och med båten in till Göteborg för att handla – och låter bilen stå kvar hemma.

Fotograf: Martin Goodwin

Solstrålarna glittrar lekfullt i ett förföriskt vackert västerhav och familjen Nilsson-Asztely står redo på bryggan i Torslanda, strax utanför Göteborg. Det är dags att än en gång kasta loss för en tur med den 5,5 meter långa styrpulpetaren. Kvällens rutt är planerad till Björkö och middag på familjens favoritrestaurang.

Ulrika och Stefan hade tidigare en segelbåt, som såldes när barnen föddes. Men efter några år utan båt, började de längta ut på havet igen. Som ett första steg mot att åter bli båtägare, funderade de noga igenom på vilket sätt de kunde tänka sig att använda sin kommande båt.

- Vi bor på promenadavstånd från havet och älskar att komma ut på sjön. Samtidigt har vi inte så mycket tid över och vi ville kunna ta oss ut snabbt för att besöka vänner, öar och krogar. Därför valde vi att köpa vår första motorbåt, säger Stefan.

De var dessutom båda överens om att de inte behövde en båt att bo i. Fokus för dem var istället att snabbt kunna ta sig ut. Valet föll på en Utter S 55 utrustad med en dieselinombordare .

- Vi hade tur och kunde köpa en demobåt till ett bra pris. Det känns bra med en motor som inte drar så mycket och som samtidigt är trygg och stark. Den gör cirka 34 knop. Den här storleken på båt passar oss perfekt. Det går att åka vattenskidor efter den och vi tar oss smidigt fram i skärgården, fortsätter han.

För oss är det lagom att ha en båt i den här prisklassen. Blir det en regning sommar och du kanske inte är så sugen på att sticka ut, så gör det inte så mycket. Det är inte en jätteinvestering.

Fotograf: Martin Goodwin


Numera har båten blivit som en favoritsysselsättning för familjen. Fast egentligen är det fel att skriva båten, det är snarare båtlivet som står föremål för de varma känslorna. Själv båtfixandet upptar inte så stor tid.

- Vi ser en fördel med att inte ha en alltför stor båt. Den kräver inte mycket underhåll och vi kan använda den även långt in på hösten. Framförallt kan vi njuta av de många stunderna ombord. Just nu är det hummerfiske som står agendan.

- Att kasta loss efter jobbet och åka ut, bara Stefan och jag, har även det blivit ett sätt för oss att umgås lite själva. Det är fantastiskt att så enkelt byta miljö och när det gäller själva hummerfisket är det ju dessutom både spännande och gott, ler Ulrika.

Fotograf: Martin Goodwin


Båda berättar de att båten dessutom allt mer har kommit att bli ett komplement och ibland även en ersättning till bilen.

- Vi brukar ta båten in till Göteborg, sedan lägger vi till inne vid operan för att göra våra ärenden. Det är både effektivt tidsmässigt och en härlig känsla att slippa trafiken, samtidigt som frihetskänslan av att köra båt är oslagbar.


Aktuellt promoImage
Powered and produced by Carismar Software