Vi vågade kasta loss!

Av Anna Sandgren
Förra året tog familjen Myrin steget och skaffade båt. Huvudsaken är, enligt dem, att inte sätta ribban för högt. Du behöver inte börja en jättebåt för att njuta av skärgården. Det räcker gott med en fem meter lång, öppen motorbåt.

Fotograf: Nicklas Myrin

Frihetskänslan, enkelheten i att kasta loss, familjesamvaron och tillgängligheten till vackra skärgårdsupplevelser är några av att de fördelar Katja och Nicklas Myrin i ett lyckobubblande tempo nämner med att ha egen båt.Förra sommaren var deras första som båtägare och trots att båten ligger fortfarande i vintervila, smids planerna på kommande skärgårdsturer redan för fullt.

- Man jobbar, får barn och har fullt upp med att få tiden att räcka till. Dagarna bara rinner iväg och plötsligt har flera år gått och den där drömmen om en egen båt, som snart skulle införskaffas, blev liksom flyttad på framtiden. För oss var det verkligen så. Men så plötsligt kände jag, att om vi någonsin ska skaffa båt, så gällde det att sätta igång, säger Niklas.

Redan förra sommaren blev turerna ut i skärgården många. Bra mycket fler än de någonsin hade vågat drömma om.

- Vi upptäckte snabbt hur enkelt och framförallt hur härligt det är att kunna ge sig ut på sjön enkelt och smidigt, utan lång planering. Bara det att vi kan åka ut även mitt i veckorna, kanske packa ner middagen, kasta loss och sedan lägga till på en kobbe för att njuta av maten istället för att sitta hemma vid köksbordet. Det ger så mycket mervärde till livet, säger Katja.

Både hon och Nicklas är noga med säkerheten. Flytväst på alla ombord är givetvis obligatoriskt, så även extra kläder, varma filtar och lite nödproviant, samt en dunk med extra bensin.

Fotograf: Nicklas Myrin


Nu funderar både han och Katja på att läsa annan lämplig nautisk utbildning. Också barnen gillar båtlivet.

- Ju äldre barnen blir, desto enklare blir det naturligtvis. Våra barn är fortfarande så små att de behöver passas hela tiden. Men vi tror att det är en klar fördel att de får sjö- och båtvana redan från barnsben. De lär sig hur de ska uppföra sig på en båt och får samtidigt naturupplevelser tillsammans med oss. Vi kommer varandra nära på ett härligt sätt när vi är ute med båten, menar Katja.

De berättar att de båda trodde att det skulle vara större projekt att ta en tur med båten.

- Det visade sig vara superenkelt. Vi har genom val av båt och även närheten till båtplats, gjort det lätt för oss. Vi behöver inga föreberedelser, det är bara kasta loss och köra.

Fotograf: Nicklas Myrin


När familjen Myrin funderade kring vilken typ av båt de skulle köpa satte de upp en rad parametrar. Båten skulle kännas trygg, den skulle snabbt och smidigt ta dem ut och runt i skärgården och den skulle vara lättskött, det vill säga inte kräva för mycket underhåll under höst- och vårrustning. Valet föll på en 16-fots styrpulpetbåt, en Buster XL.

- Att välja en båt i aluminium ger oss fördelen att slippa för mycket fix innan sjösättning och vi känner även att den är tålig och stabil i sin konstruktion. Det är ju inte själva ”båtfixandet” vi är ute efter, utan mer upplevelsen, slår Nicklas fast och fortsätter:

- För oss har båten blivit ett verktyg att komma ut i skärgården och ett sätt att få njuta av det vackra här ute. Allt har blivit så mycket närmare och mer lättillgängligt: Tänk att som att bara ligga och njuta på en klippa i solnedgången, eller långsamt puttra fram en solig dag fylld med härliga bad, eller för den delen köra lite snabbare och känna fartvinden, ler Nicklas och får medhåll av Katja.

- Nu när vi har båten är jag glad för att Nicklas inte gav upp. Den ger oss ett rikare liv på många plan helt enkelt, konstatera hon.Aktuellt promoImage
Powered and produced by Carismar Software